domingo, 19 de octubre de 2014

JÚLIA //ISABEL-CLARA SIMÓ//




JÚLIA


Júlia és el títol de la primera novel·la de l'escriptora alcoiana Isabel-Clara Simó, i va ser editada per primera volta l'any 1983. Quatre anys abans havia editat el llibre de contes És quan miro que hi veig clar (obra guanyadora del Víctor Català el 1978)

Júlia és una novel.la que hi té una part de ficció i l'altra part de realitat.
Explica la Revolució del petroli a Alcoi i la vida  al mon de l'indústria, per part dels obrers (classe pobra) i per part dels senyors o els amos ( classe rica)

Júlia era una chica que pertanyia a un grup social pobre, però ella volia comportar-se com si no ho fora (vestia bé, era una chica molt aseada) i anava a treballar a una fàbrica. Júlia va comensar a recordar a son pare,que va morir a la presó d'Alacant, que el van acusar per matar a Pelletes, alcalde d'Alcoi, que es deia així perquè en la seua comunió portava un pantaló de pell, i es va arrastrar per el fang i li se van quedar amb pelletes.  Júlia i Rafelet(novio i promés de Júlia) van anar a visitar a Conillet ( tio de Rafelet) per a que els contara coses del pare de Júia.
Josep Romeu (l'amo de la fàbrica on treballa Júlia) va convidar a Júlia a dinar, i li proposa matrimoni. Ella de seguida li ho va contar a sa mare Vicenta. La mare de Júlia va anar d'amagades a parlar amb l'amo, per a aclarir tots els lios de la boda. Com en la fàbrica es burlaven de Júlia, cantant-li una canso, l'amo no volia que anara a treballar, però que iual cobraría.
El dia següent va anar a la fàbrica per a contarli-ho a Rafelet, i a partir d'ahí ja no hi va tornar com a obrera...
Vicenta i Júlia van anar a casa de Josep Romeu per a parlar de la boda i de les seues condicions, Vicenta es va quedar parlant en Josep, mentre Júlia se'n va anar a parlar amb Dolors (la sogra de Josep  Romeu) i s'entera de que per a casar-se,  s'ha de castrar per a no poder tindre fills amb l'amo.
Es van casar i se'n van anar de viatges de noces. Quan tornen, Júlia va voler ser la mestressa de la casa i el seu home li ho va consentir. Júlia obliga al fill gran, Josep , que deixe d'enganyar a son pare, perque ella sap que en València no esta estudian i que havia deixat prenyada a la novia, i li diu a Miquel ( l'amo es pensa que és fill seu, però no és així, es fill de Cecília, dona difunta de Josep Romeu, i el pare de Josep Romeu, per accident) que s'espavile... I com volien destrosar el nou matrimoni de son pare , Miquel es va inventar que entre Júlia i Lluis (amic de Josep i mestre de Júlia) hi havia alguna història.
Júlia i Josep se'n van anar de viatge a Barcelona, van anar a veure com despegava un globus terraqui , Júlia va pedre a Josep entre la multitud, i un altre home la va agafar per l'esquena i la va besar i ella en aquell moment es va sentir una dona. Quan tornàren de Barcelona, Júlia va anar a visitar Vicenta, i li va dir que anaven a començar a pasar una serie de desgràcies al seu voltant, va apareixer un cadaver ahorcat, Vicenta va caure per les escales i va morir, Dolors estava morta al llit, però li seguien donant de menjar... , Josep Romeu va morir de vell, Josepet se'n va anar a les Amèriques i Júlia es va enterar que... Rafelet desde que el va dixar va comensar a veure i ja no es podia encarregar de sa casa, i no el contractaven en ningún treball, perquè era alcohòlic, se'n va anar a Cuba i va morir.
Júlia va veure que la fàbrica li se'n anava de les mans i va cridar a Josepet que tornara per a que l'ajudara... i aquest quan torna li diu que la volia.
Júlia anava a cumplir 40 anys, i volia el seu aniversari sols amb homes, quan van quedar per a celebrar-ho, van començar a discutir de política etc, fins que es van quedar, ella, Júlia i Josepet, com pensava que molestava se'n  va anar i es van quedar asoles Júlia i Lluis, i ell li va dir que la volia...però ella estava massa afaenada amb la fàbrica i la casa.
Al dia següent eren festes de Moros i Cristians i Júlia es va quedar soles en casa, i li tenia que donar de menjar a la senyora Dolors, però avans de donar-li la tortilla, va anar al despatx de Josep  Romeu i va veure uns documents de la senyora Dolors que hi ficaven els noms dels acusats de l'assassinat de Pelletes, va començar a llegir noms fins que va veure el nom de son pare.
Quan va anar a donarli la tortilla, li la va tirar a la cara, li se va cremar tota, i l'olo roent de la tortilla li va recorrer el cos, cremanli'l.



















No hay comentarios:

Publicar un comentario